SABRİ MAHİR

Spora futbolla Galatasaray 'da başladı.Galatasaray'ın ilk futbolcularından olan Sabri Mahir aynı zamanda ilk Türk boksörlerindendir. 1910 yılında Galatasaray ve Rum takımı olan Struggles takımlarının yaptığı maçta çıkan olaylar sonucu Fransa'ya kaçak olarak gitti. Futbol yaşantısına Fransa'nın Racing takımında devam etti. aynı zamanda boks dersleri aldı. Kavgacı ve cesaretli kişiliği onu futboldan boksa yönlendirdi. Amatör boks yaptıktan sonra profesyonel boks hayatına atıldı. İspanya'da İspanya orta siklet boks şampiyonuyla yaptığı maçı nakavtla kazandı. İspanya kralı kendisini tebrik ederek hediye verdi ancak nakavtla yendiği orta siklet boksörü fena şekilde yenilince İspanya'da boks uzun bir süre yasaklandı.

Mahir için sırada İngiltere vardı. İngiltere'nin ağır siklet boks şampiyonunuda 2. rauntta nakavt etmesi ülkede büyük yankı uyandırdı. Oxford ve Cambridge gibi önemli üniversitelerde spor eğitmenliği yaptı. Daha sonra İngiliz ordu mensuplarına boks dersleri vermeye başladı. Casusluk iddiasıyla tutuklanarak 3 yıl tutuklu kaldıktan sonra Türkiye'ye gönderilmek üzere Almanya'ya gönderildi. Savaş yılları olduğundan dolayı Türkiye'ye gelemedi ve Almanya'da boks yaşamına devam etti.

''Korkunç Türk'' lakabıyla anılmaya başlandı. Şöhreti kartpostalları basılacak kadar Almanya'ya yayılmıştı. Almanya'nın gelmiş geçmiş en büyük Boksörlerinden olan ve 3 kez ağır siklet Dünya boks şampiyonu ünvanını kazanan Max Schmeling'i kasap dükkanında çalışırken boksa yönlendirmiştir.

Boks'u bıraktıktan sonra Almanya'da 1930 'lu yıllarda lüks bir spor salonu açtı. 2. Dünya savaşı çıkınca salonu kapatmak zorunda kaldı ve Fransa'ya giderek tercümanlık yapmaya başladı. İkinci Dünya savaşının sona ermesiyle tekrar Almanya'ya dönüp spor salonunu ikinci defa açtı. Spor hayatının yanı sıra sivil hayatı da çok karmaşık ve maceralı geçen Sabri Mahir Berlin'de yaşamını yitirdi.